U okviru ovogodišnjeg projekta Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level (EGL) u Republici Hrvatskoj, Grad Ploče je sudjelovao na treningu pod nazivom Europe goes local Project Lab u Saveznoj Republici Njemačkoj u gradu Bonnu od 19. – 21. listopada 2022. godine.

Na treningu, koji je po prvi put organiziran u ovom obliku, su osim 2 predstavnika iz Republike Hrvatske sudjelovali i predstavnici iz brojnih europskih država, a na istom su sudionici imali priliku detaljnije se upoznati s programima za mlade koje nacionalne agencije provode – Erasmus+ i Europske snage solidarnosti te upoznati potencijalne partnere na budućim projektima u okviru navedenih programa.

Poseban naglasak je stavljen na novi digitalni intranet alat Workvivo koji služi za digitalnu suradnju, umrežavanje i komunikaciju. To je alat za upravljanje događajima u okviru kojeg svaki sudionik EGL aktivnosti može dobiti informacije o svom događaju te se može povezati s trenerima, organizatorima kao i međusobno. Na taj način se izbjegava korištenje raznih on-line alata, a osigurava korištenje jednog digitalnog HUB-a za svaku aktivnost. To je također komunikacijski alat u kojem se svi članovi mogu međusobno povezati, tražiti kolege sličnog profesionalnog profila ili zemljopisnog položaja. To je i informacijski alat u kojem svi članovi EGL obitelji mogu dijeliti novosti o događajima, pozivati ​​partnere za buduće projekte, objavljivati ​​dobre prakse i rezultate svog rada. To je ujedno i alat društvenih medija za lokalni sektor rada s mladima gdje se mogu objavljivati ​​goruća pitanja i mišljenja o važnim stvarima.

Trening u Bonnu je bio odlična prilika za upoznavanje s raznovrsnim praksama rada s mladima na lokalnoj razini u drugim europskim državama, a sve s ciljem aktiviranja mladih i uključivanja istih u procese donošenja odluka na lokalnoj razini.