Kao jedan od 16 gradova sudionika ovogodišnjeg projekta Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level (EGL) u Republici Hrvatskoj, Grad Ploče je zajedno sa još 2 grada izabran za sudjelovanje na studijskom posjetu Republici Litvi koje se održalo od 24. – 29. travnja 2022. godine, a koja zemlja je odavno prepoznala važnost rada s mladima te je postala odličan primjer i inspiracija drugim europskim državama, a prije svega lokalnoj razini vlasti u kreiranju vlastite politike na području rada s mladima. 

Na studijskom posjetu su osim 3 predstavnika iz Republike Hrvatske sudjelovali i predstavnici iz europskih država poput Slovenije, Slovačke, Poljske, Njemačke, Turske, Luksemburga, Estonije, Grčke, Portugala i Španjolske što je doprinijelo kvaliteti samog studijskog posjeta te omogućilo svim sudionicima kvalitetnu i konstruktivnu raspravu koja se ponajprije temeljila na razmjeni iskustava u radu s mladima na lokalnoj razini. Riječ je o sudionicima iz država koje primjenjuju raznovrsne pristupe u području rada s mladima, a što je u konačnici rezultiralo brojnim razmjenama iskustava te stjecanjem brojnih novih spoznaja.

Tijekom studijskog posjeta pročelnik Službe za opće poslove g. Danijel Štula imao je priliku upoznati se ne samo sa radom Agencije za pitanja mladih (JRA) iz Vilniusa koja je kao organizator studijske posjete osigurala predavanja raznih predavača/gostiju, već je bio organiziran i posjet brojnim centrima/organizacijama poput: Youth Center MES u Vilniusu, Youth Center Vartai u Kaunasu, Youth Center u Elektrenai, Vilnius Social Club i The Order of Malta u Vilniusu. Posjeti su omogućili ne samo izravan uvid u izgled prostorija prilagođenih potrebama mladih, već i ono najvažnije, a to je razgovor s mladima koji su korisnici tih prostorija i voditeljima centara/organizacija kako bismo saznali nešto više o njihovu ustroju, načinu njihova rada s mladima, načinu kreiranja programa i aktivnosti za mlade, raznim oblicima financiranja, te brojnim izazovima s kojima se svakodnevno susreću. 

Moglo bi se reći da je studijski posjet osim u organizacijskom smislu uistinu bio prava inspiracija za sve sudionike, jer je pokazao koliko se toga pozitivnog može napraviti i promijeniti nabolje za mlade samo ako se to iskreno želi. Grad Ploče, iako na početku veoma složenog puta brige o mladima, već je poduzeo prve aktivnosti u okviru EGL projekta, a svakako je cilj osnivanje Savjeta mladih Grada Ploča i donošenje Lokalnog programa za mlade koji će biti temelj za dugoročan i kvalitetan rad s mladima na području Grada Ploča koji nisu samo naša budućnost već i sadašnjost.