Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače, a Međunarodni i Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježavaju se 15. veljače.

Splitski trkač na duge staze Kristijan Sindik odvažio se na jedinstven pothvat, u sedam dana planira istrčati udaljenost od Splita do Tivta, čiji ekvivalent iznosi jedan maraton dnevno i sve to s ciljem skupljanja sredstva za odjel Dječje onkologije KBC Split. Ovu plemenitu akciju prepoznali su drugi trkači, triatlonci i sportaši, pa su se tako Kristijanu u njegovom naumu pridružila i tri poznata triatlonca: Rikardo Kuhar, Ante Bebić i Bruno Grgurević, a podršku će pružiti i olimpijac Igor Boraska te kapetan Hajduka Mijo Caktaš.

Sama ruta sastoji se od sedam dionica, počevši od starta na Marijanskim vratima u Splitu te postajama na kojima se postiže planirana dnevna ruta od 42 km. Na svakoj postaji je određeno noćenje kako bi se Kristijan i ostali trkači odmorili te skupili snage za sljedeći maraton, a one su redom: Ruskamen, Drašnice, Ploče, Ston, Orašac, Čilipi te je cilj na rivi Pine u Tivtu.

Grad Ploče prepoznaje vrijednost ove humane akcije. Trkače očekujemo ispred Robne kuće u Pločama, 6. veljače oko 16 sati te pozivamo sve građane da se pridruže uz poštivanje epidemioloških mjera i malim prilogom podrže ovu inicijativu.

Ova humanitarna akcija zamišljena je da zainteresirani donatori kupuju kilometre na ruti. Minimalna cijena jednog kilometra je 100 kuna ili 15 eura, a na raspolaganju je ukupno 295 kilometara. Svi zainteresirani sudionici ove akcije mogu donirati sredstva direktno uplatom na račun Dječje onkologije KBC-a Split na IBAN: HR1424070003106794371, otvoren u OTP banci d.d. Split.

Službena utrka krenula je jutros u 7:00 sati na Marjanskim vratima, a ulazak u cilj očekuje se u srijedu 10. veljače na rivi Pine u Tivtu. Sve detalje i tijek akcije možete pratiti na Facebook stranici utrke Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana.