U periodu od 18.1.2021. godine (ponedjeljak) do 22.1.2021. godine (petak) u Gradu Ploče će boraviti renomirani znanstvenici s dvije znanstveno istraživačke institucije, Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba kojeg predvodi Damir Kapetanović sa svojim suradnicima te Institut Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji predvodi Ana Gavrilović sa svojim suradnicima.

Znanstvenici će u suradnji sa lokalnim ribarima Grada Ploča provesti aktivnosti koje se tiču procjene stanja okoliša vezanih uz gospodarski ribolov G5 zoni i donjem toku Neretve, analiza mogućnosti unapređenja sigurnosti i kvalitete proizvoda ribarstva na području Grada Ploča te istraživanje stanja populacije jegulja u Neretvi.

Predstavnici lokalnih ribara su: Andrija Sršen (Petrante), Miroslav Dugandžić (Lubin), Ante Kapović (Tratun), Mladen Milošević (Škrpun), Goran Štrbić (Cokula).

Prostorije za instaliranje laboratorija za istraživanje je ustupilo Pučko otvoreno učilište Ploče, te će se u vremenskom razdoblju do 22. siječnja u navedenim prostorijama provoditi analiza prikupljenih uzoraka s terena.

Znanstvenici su u okviru posjete proveli terenska istraživanja u svrhu prikupljanja podataka za projekt čiji je nositelj Grad Ploče “Ribarsko-znanstvena mreža Grada Ploča”.

Cilj projekta je poticanje okolišno održivog, resursno učinkovitog, inovativnog, konkurentnog i na znanju utemeljenog ribarstva. Projekt se provodi u sklopu Mjere I.3. „Partnerstvo između znanstvenika i ribara“ kojom se želi postići poticanje razmjene znanja između znanstvenika i ribara.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 2.919.828,41 kn. Sadržaj ove najave isključiva je odgovornost Grada Ploča.