Čast nam je najaviti da će 18. siječnja 2021. Gradu Ploče u terenski posjet doći znanstvenici Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru provedbe aktivnosti na projektu „Ribarsko-znanstvena mreža Grada Ploča“.

Znanstvenici će u suradnji sa lokalnim ribarima Grada Ploča provesti aktivnosti koje se tiču procjene stanja okoliša vezanih uz gospodarski ribolov G5 zoni i donjem toku Neretve, analiza mogućnosti unapređenja sigurnosti i kvalitete proizvoda ribarstva na području Grada Ploča te istraživanje stanje populacije jegulja u Neretvi.

Prostorije za instaliranje laboratorija za istraživanje je ustupilo Pučko otvoreno učilište, te će se u vremenskom razdoblju do 22. siječnja u navedenim prostorijama provoditi analiza prikupljenih uzoraka s terena.

Aktivnosti koje su provedene možete pratiti u sklopu radio emisiju na Radio-postaji Ploče s gostima emisije: Elizabeta Kužet, voditeljica projekta, projektni tim: Nikolina Krstičević i Neven Batinović, predstavnicima projektnih partnera Antoniom Šunjićem, predsjednikom Ceha za morsko ribarstvo, Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, dr. sc. Damirom Kapetanovićem, voditeljem projekta za Institut Ruđer Bošković, Vlatkom Filipović Marijić, višom znanstvenom suradnicom s Instituta Ruđer Bošković i izvanrednom profesoricom dr. sc. Anom Gavrilović, voditeljicom projekta ispred Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te putem Internet objava.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 2.919.828,41 kn. Sadržaj ove najave i radioemisije isključiva je odgovornost Grada Ploča.