U petak, 2. listopada 2020., održan je prvi sastanak u sklopu projekta „Ribarsko-znanstvena mreža Grada Ploča“ u Pučkom otvorenom učilištu Ploče. Nositelj projekta je Grad Ploče.

Prisutnima su se u uvodnom dijelu sastanka obratili Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Grada Ploča, Klaudija Kostov-Žderić, voditeljica projekta Ribarsko-znanstvena mreža Grada Ploča te Ivan Gotovac, predsjednik Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.

Na sastanku su bili prisutni i voditelji projekta s institucija partnera dr. sc. Damir Kapetanović; Institut Ruđer Bošković Zagreb, dr. sc. Neven Hadžić, doc., Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, dr.sc. Ana Gavrilović, izv. prof., Agronomski fakultet Zagreb, Antonio Šunjić, Predsjednik Ceha za morsko ribarstvo, Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije te predstavnici lokalnih ribara Andrija Sršen, Ante Kapović, Goran Štrbić, Mladen Milošević, Miroslav Dugandžić.

Projekt uključuje brojne projektne aktivnosti poput jačanja partnerskih veza između predstavnika lokalnih ribara, znanstvenika, ribarske organizacije i lokalne samouprave, izrade baze ribara s ciljem vođenja evidencija s iskazom zahtjeva i prikupljanja prijedloga za razvoj ribolovnog područja u nadležnosti Grada Ploče te izradu elaborata o gospodarskom ribolovu i ribarstvu u Gradu Ploče, idejno rješenje otkupno – distribucijskog i prihvatnog centra (komore) za ribarstvo, procjenu stanja okoliša vezano uz gospodarski ribolov u G5 zoni i donjem toku rijeke Neretve, analizu mogućnosti unapređenja sigurnosti i kvalitete proizvoda ribarstva na području Grada Ploča te znanstvenu studiju komercijalnog i tradicijskog ribolovnog alata u estuarijskom i priobalnom ribolovu u G zoni.

U sklopu projekta predviđeno je i provođenje pilot projekata izrade idejnog koncepta i osnivanja Centra znanstvenog ribarstva Grada Ploča i optimizacije održavanja sustava antikorozivne zaštite i zaštite protiv obraštanja ribarskih brodova a ciljem ostvarivanja uštede kod remonta ribarskih plovila. Predviđene su i brojne aktivnosti u svrhu širenja znanja i rezultata istraživanja kao što su seminari te organizirani posjeti stručnjaka s ciljem prenošenja najbolje prakse.

Tijekom sastanka znanstvenici i ribari imali su priliku razgovarati o projektnim aktivnostima, njihovoj provedbi te mogućnostima za dugoročnu suradnju.

Idući korak, nakon održanog sastanka je sklapanje partnerskog sporazuma o suradnji znanstvenika, ribara i predstavnika lokalne samouprave s ciljem uspostave dugoročne suradnje i održivosti rezultata projekta „Ribarsko-znanstvena mreža Grada Ploča“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi : 2.919.828,41 kuna
Iznos koji financira EU: 2.189.871,31 kuna (75%)
Iznos koji financira Republika Hrvatska: 729.957,10 kuna (25%)

www.strukturnifondovi.hr

Ovaj događaj je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo