Sa zadovoljstvom najavljujemo da će se 25. lipnja 2020. od 10 do 11 sati održati treći sastanak lokalnog Huba Plave energije Grada Ploča u okviru Interreg projekta Italija – Hrvatska ‘Coastenergy – Plava energija u lukama i gradskim obalnim područjima’ pod nazivom ‘Plava energija: Analiza energetskog potencijala Doma kulture Ploče – predstavljanje rezultata’. Sukladno epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sastanak će se održati online.

Na sastanku će sudjelovati dionici lokalnog Huba Plave energije Grada Ploča ključni za rast i razvoj plavog sektora, odnosno predstavnici javne vlasti, gospodarstva, edukacijskih institucija i udruženja.

Uvodnu riječ održat će Marija Kovač, voditeljica Coastenergy projekta Grada Ploča, dok će Gojko Šimunović, direktor tvrtke Optima Therm d.o.o., predstaviti rezultate analize energetskog potencijala Doma kulture Ploče. Raspravljat će se i o mogućnosti primjene analize energetskog potencijala u Pločama.

Plava energija ključna je tema Coastenergy projekta i odnosi se na energiju sadržanu u valovima, strujama, salinitetu i terminalnim razlikama mora koja se može koristiti za proizvodnju „čiste“ električne energije. Kod ulaganja u plavu energiju na Jadranskom moru postoje brojne prepreke, poput pitanja održivog razvoja okoliša uzrokovanih osjetljivošću morskog okruženja, nesigurnosti oko učinkovitog energetskog potencijala i primjenjivih tehnologija te neprimjeren legislativni okvir.

Projekt Coastenergy usmjeren je na iskorištavanje energije mora u lukama i gradskim obalnim područjima, ispitujući pritom moguće konflikte i mogućnosti kroz uključivanje lokalnih i transnacionalnih dionika s obje strane Jadranskog mora. Inicijative će garantirati održiv razvoj i očuvanje morskog i kopnenog ekosistema te biti usklađene sa ostalim aktivnostima u priobalnom području Mediterana kao što su ribarenje, turizam i pomorska industrija.

U projektu uz Grad Ploče sudjeluje sedam partnera iz Italije i Hrvatske – Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Razvojna agencija Grada Dubrovnika (DURA), Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centar), Sveučilište u Camerinu, Sveučilište u Udinama, Zajednica mediteranskih sveučilišta, Gospodarska komora, industrije, poljoprivrede i obrta Chieti-Pescara.