Uslijed optužbi koje su izrečene u javnom prostoru od strane vlasnice i upraviteljice Obiteljskog doma u Pločama koji je bio u žarištu Covid 19 infekcije i najave ostavke dr. Vinka Matića na članstvo u Stožeru civilne zaštite Grada Ploča, dužan sam se kao načelnik Stožera obratiti javnosti.

Da su navedene opaske istinite, bio bih, uistinu, žalostan da se u trenutku kad smo na vrhuncu borbe protiv pandemije koja je pogodila naš grad medijskim objavama unosi razdor u rad Stožera. Obzirom da se radi o neistinim tvrdnjama, moram izraziti sumnju da se skreće pozornost s eventualnih propusta u postupanju aktera koji iznose neistine. U trenutcima kad nam je prvenstveno potrebno zajedništvo jer to se od nas očekuje, pojedinci iskorištavaju kriznu situaciju za neke očito privatno-političke obračune. Posebno sam razočaran neistinama vezanim za proces evakuacije u kojem smo odradili sve što je bilo u našoj mogućnosti i dopuštenjima. Vezano za određene radnje koje su danas predmet neistinitih optužbi, moram navesti da smo za iste bili pripremljeni, ali zbog zabrane intervencije od strane Stožera DNŽ, pripadnici JVP Ploče nisu angažirani pri evakuaciji spomenutog doma. Ponavljam, pripadnici JVP Ploče su bili na raspolaganju, zabrana intervencije je došla od Stožera DNŽ. Ono što je bila moja dužnost jest organiziranje i koordiniranje s načelnikom stožera CZ Dubrovačko-neretvanske županije te izveštavanje o svim poduzetim mjerama i aktivnostima, kao što je to bio slučaj i kod poduzimanja radnji za razmještaj korisnika Doma za starije “Ivana”.

Ovom prilikom naglašavam kako sam čitavo vrijeme, od početka pandemije, postupao sukladno ovlastima i odgovornostima koje proizlaze iz Zakona o sustavu civilne zaštite provodeći sve mjere iz Odluka za suzbijanje širenja koronavirusa Nacionalnog stožera civilne zaštite, a u koordinaciji sa Stožerom CZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Još jednom izražavam duboko razočaranje jer umjesto da zajedničkom borbom stavimo situaciju pod kontrolu i učinimo sve da usporimoširenje pandemije u Pločama, pojedinci to iskorištavaju za optuživanje, klevete i politikanstvo.

 

Zoran Majstrović

Načelnik stožera Civilne zaštite Grada Ploča

Skip to content