U Miniart dvorani Športske dvorane Grada Ploča održana je 19. lipnja 2019. prva lokalna konferencija projekta “Plava energija: budućnost i izazovi Grada Ploča”.

Konferencija je izazvala veliki interes predstavnika lokalne zajednice s interesom za primjenu rješenja obnovljivih izvora energije s naglaskom na plavu energiju za turističke namjene, luku, akvakulturu i stambena rješenja.

Interes za sudjelovanje u aktivnostima lokalnog Hub-a Plave energije iskazali su Lučka uprava Ploče, Luka Ploče d.d., Turistička zajednice Grada Ploča, Osnovna škola “Vladimir Nazor” Ploče, Dom športova Ploče, Javna ustanova “Izvor”, Srednja škola”fra Andrije Kačića Miošića”, Pučko otvoreno učilište Ploče i Razvojna agencija Grada Ploča “Plora”.

Prisutnima su se uvodnim govorom obratili pročelnik Službe za opće poslove Grada Ploča Danijel Štula, Predsjednik Udruženja male brodogradnje Hrvatske gospodarske komore Boris Vukušić i voditeljica Coastenergy projekta za Grad Ploče Marija Kovač.

U okviru aktivnosti transfera znanja i edukacije lokalnog Hub-a prof. dr. sc. Vladimir Soldo i dipl. ing. Gojko Šimunović predstavili su primjere dobre prakse primjene termalne energije mora i integriranih energetskih rješenja s ciljem projektiranja građevinskih objekata nulte energije.

U zaključnom dijelu konferencije održana je rasprava o mogućnostima primjene termalne energije mora na području Ploča. Idući sastanak Hub-a Plave energije održat će se u listopadu 2019. gdje će dionici nastaviti s aktivnostima jačanja kapaciteta za korištenje suvremenih rješenja plave energije i obnovljivih izvora za potrebe institucija i tvrtki iz Ploča.