Rogotin je mjesto s 581 stanovnikom, smješteno nedaleko od Ploča i ušća rijeke Neretve.

Rogotin se nalazi na sjeverozapadu neretvanske doline, a od luke Ploče je udaljen oko četiri, a od Komina (prvog većeg naselja) nešto više od 5 km.

Sa sjeverne strane otoka je Crna rijeka, s jugozapadne njezin rukavac Rogotin s jezerom Vlaškom, njegovim zapadnim simbolom, spaja s Jadranskim morem. Dugo mu se kroz povijest moglo prići samo tim putem – preko Crne rijeke i Neretve. Jedan od simbola Rogotina je brdo Trovro.

Veći dio Rogotina se nalazi na otoku u obliku trokuta. U naselju, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, obitava 665 stanovnika. Rogotin se uglavnom naselio oko 1716. godine kad je od Mlečana Čitluk prepušten Turcima. Nije poznato je li prije 1716. godine netko stanovao u Rogotinu. Najveći broj stanovnika bio je 727 u 220 obitelji, 1991. godine.

U Rogotinu djeluje nekoliko kulturnih društava/udruga: KUD Marko Markota, Pučki povači Rogotin, KUD Šunjuše i Ženska klapa Providenca.

Poznati su rogotinski Crkveni pučki pjevači koji njeguju naraštajima specifični rogotinski napjev. Tradicijske gospodarske djelatnosti Rogotinjana bile su poljoprivreda, ribolovstvo i lov na liske.

Vijeće MO Rogotin 2022. – 2026.

Predsjednik: Ante Šunjić

Članovi: Igor Markotam Stipe Žderić, Marin Glamuzina, Krešimir Šunjić

Vijeće MO Rogotin 2018. – 2022.

Predsjednik MO Rogotin je Krešimir Šunjić. Članovi MO su Marin Glamuzina, Ivona Žderić, Leo Bošković i Vlatko Laura.