Mjesni odbor Ploče je najveći mjesni odbor na području Grada.

Okosnicu čini teretna morska luka, prema definiciji luka od međunarodnog značaja za Republiku Hrvatsku, druga po količini pretovarenog tereta u Hrvatskoj i luka s najbržim rastom u posljednjih nekoliko godina. Lučko gospodarstvo uvjetuje i razvitak brojnih srodnih djelatnosti: špediterskih, skladištarskih, prijevozničkih, agencijskih i inspekcijskih.

Industrija, koja je nekad bila relativno značajna po prihodu i upošljavanja u odnosu na ostale primorske gradove, danas je gotovo i iščezla.

Ploče odnedavno imaju izgrađenu crkvu i pastoralni centar, jer je Župa Ploče utemeljena tek 1961. godine. Posvećena je Blaženoj Djevici Mariji, kraljici neba i zemlje, dok je Pastoralni centar u Pločama posvećen sv. Liberanu. Krajem 1999. je otpočela izgradnja crkve u centru grada, službe se danas u njoj obavljaju redovno.

Ploče (samo mjesto) imaju 6.537 stanovnika.Od toga je 2789 mlađih od 30 godina, 2753 je stanovnika u dobi između 30 i 60 godina, dok su 975 stanovnika starija od 60 godina.

MO Ploče

Predsjednik MO Ploče je Zoran Bule. Članovi MO su Marina Gradac, Andrej Dragobratović, Dijana Milidragović, Ante Štrbić, Marija Marić i Jelena Kiš.