Komin je mjesto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje pripada gradu Ploče. Naziv mjesta Komin znači dimnjak, ognjište, vrućina.

Komin je mjesto smješteno uz desnu obalu Neretve, pripada općini Ploče. Udaljeno je 10 kilometara od Ploča, 12 kilometara od Metkovića, 3 kilometara od Opuzena i 15 kilometara od granice s Bosnom i Hercegovinom. Iznad Komina nalazi se brdo Orlovac. Komin je dug dva kilometra i proteže se usporedno s tokom rijeke Neretve. Kroz Komin prolazi cesta koju je dao sagraditi Napoleon i željeznička pruga koja je sagrađena poslije Drugog svjetskog rata.

Prvobitno mjesto Komin nalazilo se na brdima Kozjak i Galičak na samom ušću Neretve u more, ali prije otprilike 400 godina radi epidemije malarije, Kominjani su preselili 6 kilometara uzvodno, gdje su osnovali novi Komin i tamo ostali do danas.

Najrazvijeniji je primarni sektor djelatnosti, većina stanovništva bavi se poljoprivredom (voćarstvo) i ribarstvom. Najpoznatiji plodovi iz doline Neretve su mandarine. Uzgajaju se i breskve, nektarine, šljive, lubenice, šipak, smokve, grožđe, jabuke; ukratko uspijevaju sve kulture osim banana. Plodno tlo je dobiveno melioriacijom koja je počela 60-tih godina prošlog stoljeća, a trajala je 20-tak godina. Tada je isušeno, među ostalim, i jezero Modrič na ušću Neretve. Poznat je i sustav navodnjavanja kanalima, jendecima. Specifična za taj kraj je jegulja, među ostalima su lubini tj. brancini, bilizme ili lice, cipoli i mnoge druge, a love se i ptice – liske.

Vijeće MO Komin 2022. – 2026.

Predsjednik: Mia Šuman

Članovi: Dino Oršulić, Stanko Vlahović, Stipo Šuman, Luka Vuletić

Vijeće MO Komin 2018. – 2022.

Predsjednik MO Komin je Stjepan Vlahović. Članovi MO su Jurica Kraljević, Mia Šuman, Ranko Vlahović i Antonijo Vlahović.